Het elektronisch rijbewijs


Na een pilootproject in 2010, werd in 2013 het elektronisch rijbewijs algemeen geïntroduceerd. Sindsdien ontvangen nieuwe automobilisten niet langer een roze papieren document om hun rijvaardigheid te bewijzen, maar een plastic versie ter grootte van een bankkaart.

Een belangrijk verschil tussen het oude en het nieuwe rijbewijs? De papieren versie heeft geen vervaldatum, het bankkaartmodel wel. Deze vervalt na verloop van 10 jaar. Dit jaar zullen dus heel wat elektronische rijbewijzen voor het eerst vervallen.

Een verwittigd bestuurder is er twee waard

Wat moet je doen wanneer je elektronisch rijbewijs dreigt te verlopen? Hierover bestaat heel wat onduidelijkheid.

Initieel was het je eigen verantwoordelijkheid om de vervaldatum van je rijbewijs na te kijken en tijdig te laten vernieuwen bij je gemeente.

Maar…op deze manier van werken kwam heel wat kritiek. Wanneer je identiteitskaart vervalt bijvoorbeeld, krijg je wel een verwittigingsbrief van de overheid. Waarom kon dit dan ook niet voor het elektronisch rijbewijs zo zijn?

De minister van mobiliteit Gilkinet komt nu tegemoet aan deze kritiek en zal dan toch een systeem uitwerken om de automobilist per brief te verwittigen wanneer zijn rijbewijs gaat vervallen.

Uit een korte rondvraag bij enkele gemeenten blijkt echter dat dit systeem op dit ogenblik nog niet in voege is. Wel wordt verwacht dat later dit jaar de eerste brieven zullen vertrekken. Of dat daadwerkelijk zo zal zijn, valt nog af te wachten.

Waakzaamheid blijft dus de boodschap. Kijk, zeker de komende periode, zelf na wanneer je rijbewijs vervalt en wacht de verwittigingsbrief niet af. Wanneer je rondrijdt met een vervallen rijbewijs loop je immers het risico gesanctioneerd te worden.

Afscheid van een vleugje nostalgie

Heb je nog een oude papieren versie van je rijbewijs? Weet dan dat je ook dit document niet tot het einde der dagen zal kunnen bijhouden.

Is bijvoorbeeld de tekst op je rijbewijs niet meer leesbaar of lijk je hoegenaamd niet meer op de foto van je rijbewijs, dan ben je verplicht om je papieren rijbewijs in te ruilen voor het nieuwe bankkaartmodel. Doe je dit niet, dan kan je in de problemen komen bij een controle door de politie.

Hoe dan ook zal het papieren rijbewijs niet langer geldig zijn vanaf 2033. Tegen dan moet elke automobilist in het bezit zijn van een elektronisch rijbewijs.Deze informatie werd ter beschikking gesteld door onze partner in rechtsbijstand Euromex.

Kunnen wij u ergens mee verderhelpen? Contacteer ons vrijblijvend!Meest Recente Posts

KLAAR OM U TE ONTZORGEN

Wat uw vraag of bekommernis ook is: als onafhankelijk verzekeringsmakelaar staan we voor u paraat met een breed dienstenaanbod. Hoe kunnen we u verzekeren?
Mobiliteit
Ga gerust en veilig op weg met de juiste polis voor uw wagen of andere voertuigen. We zoeken voor u naar de polis met de beste prijs-kwaliteit.
Meer weten
Aansprakelijkheid
De juiste aansprakelijkheidsverzekering die uw aansprakelijkheid dekt voor schade berokkend aan derden.
Meer weten
Eigendommen
Dek uw woning, bedrijfsgebouw, en andere eigendommen goed in tegen schadegevallen en geniet van de gemoedsrust die hiermee gepaard gaat.
Meer weten
Persoonlijk
Verzekeringen die belangrijk zijn voor uw gezondheid en toekomst. Van een hospitalisatieverzekering, overlijdensverzekering en ongevallenverzekering tot gewaarborgd inkomen en spaarformules.
Meer weten
Arbeidsongevallen
Als bedrijf bent u verplicht om een arbeidsongevallen verzekering af te sluiten voor uw personeel. We zoeken voor u naar de beste polis voor uw bedrijf en uw personeel.
Meer weten
Cyber
Bescherm uzelf, uw gezin en uw bedrijf tegen de gevaren van het internet. Een cyberverzekering zorgt voor financiële bijstand bij schadegevallen via het internet.
Meer weten
Varia
Vul uw verzekeringsportefeuille aan met de nodige polissen die voor u van belang zijn, zoals een onafhankelijke rechtsbijstandverzekering of modulaire reisverzekering.
Meer weten
Schade
Of het nu gaat om een lichamelijk letsel, schade aan uw eigendom of auto, wij zijn er om u bij te staan in deze uitdagende tijden.
Meer weten

PARAAD. WOORDEN EN DADEN.

Waar denkt u aan wanneer u het woord ‘verzekeringen’ hoort? Aan cijfers en letters? Aan droge materie en een trage, klassieke sector?

Wij bewijzen u graag het tegendeel. Want wij beseffen dat uw wereld snel vooruitgaat en dat u een partner zoekt die uw tempo moeiteloos kan volgen. Wij beseffen dat u op zoek bent naar een doortastende partij die woorden koppelt aan daden. En dat doet op een hartelijke, warme manier.
​​​​​​​
Wij zijn Paraad: een verzekeringskantoor dat klaar staat. Klaar, om u proactief te ontzorgen. Want wij zetten een akte moeiteloos om in actie. Noem ons dan ook geen tussenpersoon, maar een compagnon de route.

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

Bekijk de vorige updates

Mis onze nieuwtjes niet

In de kijker

Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws, updates, vacatures, tips & acties. Blijf op de hoogte!

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen we u helpen?

Wij beantwoorden graag al uw vragen, groot of klein. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

En we staan Paraad

Wilt u een afspraak maken of hebt u een vraag over onze diensten of polissen?