Leer uw kinderen wat een dode hoek van een voertuig is


Elk voertuig heeft een 'dode hoek' - een gebied rondom het voertuig dat de bestuurder niet kan zien. Bij vrachtwagens bevindt de dode hoek zich zowel voor als rechts naast de cabine.  De bestuurder zit namelijk zo hoog dat hij letterlijk over je heen kijkt. 

Het gevaar? Bij dodehoekongevallen worden andere weggebruikers aangereden omdat ze niet (genoeg) in het oog springen. Vaak gaat het om zware ongelukken, waarbij voetgangers of fietsers betrokken zijn. Reden te meer om alles op alles te zetten om dodehoekongevallen te voorkomen! 

Helaas leiden dodehoekongevallen jaarlijks tot ongeveer 50 ongelukken in ons land, vaak met ernstige gevolgen. Daarom is het cruciaal dat we onze kinderen leren hoe ze veilig kunnen navigeren rondom voertuigen, en in het bijzonder vrachtwagens.

In ons land worden we jaarlijks met gemiddeld 50 dodehoekongevallen met vrachtwagens geconfronteerd, vooral overdag en op weekdagen. Daarom is het belangrijk om alles op alles te zetten om dodehoekongevallen te voorkomen.

Aandachtspunten voor Zwakke Weggebruikers

Als voetganger of fietser draag je een belangrijke verantwoordelijkheid in het verkeer. Door enkele basisregels te volgen, vermijd je dat je je in de dode hoek van een vrachtwagen bevindt:

  • Net voor de vrachtwagen bevind je je buiten het zichtveld van de chauffeur. Als je toch voor het voertuig staat, bijvoorbeeld op een kruispunt of bij een stoplicht, zorg dan dat je minstens vier meter afstand houdt.
  • Ook vlak naast de vrachtwagen sta je in een gevaarlijke zone. Blijf hier minstens drie meter achter de vrachtauto en houd je rechts.
  • Raak niet in paniek als je plots toch in de dode hoek van een vrachtwagen belandt. Begeef je dan naar de veilige stoep of de berm.
  • Probeer altijd oogcontact te maken met de chauffeur. Zo weet je zeker dat hij je heeft opgemerkt.
  • Geef altijd voorrang aan vrachtwagens die een rotonde oprijden of verlaten. Zo voorkom je ongevallen.

Algemene Tips voor Veilig Verkeersgedrag

Veilig verkeersgedrag is altijd van vitaal belang, ook buiten de dode hoek. Hier zijn enkele algemene tips:

  • Voor bestuurders: Haast en spoed is zelden goed. Houd je aan de snelheidsregels, houd je ruiten en spiegels schoon, en zorg dat je voertuig altijd in orde is.
  • Voor voetgangers en fietsers: Laat oortjes of koptelefoons thuis zodat je goed kunt horen wat er om je heen gebeurt. Zorg dat je zichtbaar bent door heldere kleuren te dragen en reflecterende elementen te gebruiken.

Het doel is altijd hetzelfde: het aantal verkeersongevallen tot nul reduceren. Door deze regels te volgen en onze kinderen over de dode hoek te onderwijzen, maken we een goede stap in die richting.

Home

Biedt proactieve, op maat gemaakte polissen om te voldoen aan uw verzekeringsbehoeften. Zowel zakelijk als privé, voor een perfect passend totaalplaatje.

ONTDEK MEER

 

Meest Recente Posts

KLAAR OM U TE ONTZORGEN

Wat uw vraag of bekommernis ook is: als onafhankelijk verzekeringsmakelaar staan we voor u paraat met een breed dienstenaanbod. Hoe kunnen we u verzekeren?
Mobiliteit
Ga gerust en veilig op weg met de juiste polis voor uw wagen of andere voertuigen. We zoeken voor u naar de polis met de beste prijs-kwaliteit.
Meer weten
Aansprakelijkheid
De juiste aansprakelijkheidsverzekering die uw aansprakelijkheid dekt voor schade berokkend aan derden.
Meer weten
Eigendommen
Dek uw woning, bedrijfsgebouw, en andere eigendommen goed in tegen schadegevallen en geniet van de gemoedsrust die hiermee gepaard gaat.
Meer weten
Persoonlijk
Verzekeringen die belangrijk zijn voor uw gezondheid en toekomst. Van een hospitalisatieverzekering, overlijdensverzekering en ongevallenverzekering tot gewaarborgd inkomen en spaarformules.
Meer weten
Arbeidsongevallen
Als bedrijf bent u verplicht om een arbeidsongevallen verzekering af te sluiten voor uw personeel. We zoeken voor u naar de beste polis voor uw bedrijf en uw personeel.
Meer weten
Cyber
Bescherm uzelf, uw gezin en uw bedrijf tegen de gevaren van het internet. Een cyberverzekering zorgt voor financiële bijstand bij schadegevallen via het internet.
Meer weten
Varia
Vul uw verzekeringsportefeuille aan met de nodige polissen die voor u van belang zijn, zoals een onafhankelijke rechtsbijstandverzekering of modulaire reisverzekering.
Meer weten
Schade
Of het nu gaat om een lichamelijk letsel, schade aan uw eigendom of auto, wij zijn er om u bij te staan in deze uitdagende tijden.
Meer weten

PARAAD. WOORDEN EN DADEN.

Waar denkt u aan wanneer u het woord ‘verzekeringen’ hoort? Aan cijfers en letters? Aan droge materie en een trage, klassieke sector?

Wij bewijzen u graag het tegendeel. Want wij beseffen dat uw wereld snel vooruitgaat en dat u een partner zoekt die uw tempo moeiteloos kan volgen. Wij beseffen dat u op zoek bent naar een doortastende partij die woorden koppelt aan daden. En dat doet op een hartelijke, warme manier.
​​​​​​​
Wij zijn Paraad: een verzekeringskantoor dat klaar staat. Klaar, om u proactief te ontzorgen. Want wij zetten een akte moeiteloos om in actie. Noem ons dan ook geen tussenpersoon, maar een compagnon de route.

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

Bekijk de vorige updates

Mis onze nieuwtjes niet

In de kijker

Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws, updates, vacatures, tips & acties. Blijf op de hoogte!

CONTACTEER ONS

Hoe kunnen we u helpen?

Wij beantwoorden graag al uw vragen, groot of klein. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

En we staan Paraad

Wilt u een afspraak maken of hebt u een vraag over onze diensten of polissen?